Επισκόπηση
To διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου* (London Interbank Offered Rate ή LIBOR), ένας από τους κυριότερους δείκτες αναφοράς επιτοκίων, που χρησιμοποιείται σε παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, θα πάψει να υφίσταται ή θα είναι μη-αντιπροσωπευτικό από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ειδικότερα, στις 5 Μαρτίου 2021, η αρμόδια για χρηματοπιστωτικά θέματα εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Conduct Authority ή FCA) ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά από τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα παύσει η υποβολή, από τις τράπεζες αναφοράς, τιμών που συμβάλλουν στον προσδιορισμό του LIBOR αφενός, για όλους τους δείκτες αναφοράς των νομισμάτων σε Λίρα Αγγλίας, Ευρώ, Ελβετικό Φράγκο, Ιαπωνικό Γιεν και αφετέρου, για τους δείκτες διάρκειας μίας εβδομάδας και δύο μηνών του Δολαρίου. Η FCA ανακοίνωσε επίσης ότι οι εναπομείναντες δείκτες του LIBOR για το Δολάριο θα πάψουν να υφίστανται στις 30 Ιουνίου 2023.
Οι αδυναμίες του LIBOR οδήγησαν τις εποπτικές αρχές να αποφασίσουν τη μετάβαση από το LIBOR σε εναλλακτικά επιτόκια αναφοράς, γνωστά ως Risk-Free Rates (RFRs). Συστάθηκαν Εθνικές Ομάδες Εργασίας για να αναπτύξουν τα νέα επιτόκια, βάσει των προτάσεων του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), ενός διεθνούς Οργανισμού που επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την υφήλιο βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης των υποδομών τους, προετοιμάζοντας τη μετάβαση μέχρι το τέλος του 2021. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τους δείκτες LIBOR και EONIA (Euro Overnight Index Average - μέσος δείκτης για τοποθετήσεις Ευρώ διάρκειας μίας ημέρας), ενώ το EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate - διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε Ευρώ) μεταρρυθμίστηκε ριζικά, σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (EE) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων (“Benchmark Regulation” ή “BMR” – δείτε κατωτέρω Συχνές Ερωτήσεις), και αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεότερων τυχόν ανακοινώσεων από τον Διαχειριστή του.
Η Alpha Bank λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις επικείμενες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες μετάβασης στα RFRs και συνεργάζεται με εποπτικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει μία επιτυχημένη και ομαλή μετάβαση για τους Πελάτες της στην μετά LIBOR εποχή.
*LIBOR για τα πέντε LIBOR νομίσματα, Δολαρίου (USD), Λίρα Αγγλίας (GBP), Ευρώ (EUR), Ιαπωνικό Γιεν (JPY) και Ελβετικό Φράγκο (CHF). Για το LIBOR Δολαρίου, μόνο οι δείκτες μίας εβδομάδας και δύο μηνών θα πάψουν να υφίστανται μετά από τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Εν τούτοις, όλα τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα μετά από την εν λόγω ημερομηνία δεν προτείνεται να χρησιμοποιούν ως δείκτη αναφοράς τo LIBOR με τις υπόλοιπες διάρκειες.