Μήπως το παιδί σας 15-18 ετών έχει κακή σχέση με το χρήμα; Παρατηρείτε ότι ξοδεύει μονομιάς όσα κι αν του δίνετε και σας γυρεύει συνεχώς κι άλλα; Θέλει να αγοράζει καινούργια ρούχα και παπούτσια ή ζητάει ένα κινητό που δεν αντέχει το πορτοφόλι σας;
Ίσως ήρθε η ώρα να του διδάξετε πώς να δαπανά με σύνεση, αλλά και πώς να αποταμιεύει. Έτσι, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την ενηλικίωσή του και εσείς θα ανακουφιστείτε από την οικονομική πίεση που σας ασκεί.
Μη φοβάστε, δεν χρειάζεται να είστε οικονομολόγος για να το εκπαιδεύσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα απλά, όπως το χαρτζιλίκι του. Σας προτείνουμε ιδέες ώστε το χαρτζιλίκι του έφηβου παιδιού σας να γίνει ένα εργαλείο που θα του μάθει οικονομική διαχείριση και αποταμίευση.
Καταρτίστε μηνιαίο προϋπολογισμό
Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για υγιή οικονομικά; Φυσικά ο προϋπολογισμός, δηλαδή τα έσοδα μείον τα έξοδα. Ανακοινώστε στο έφηβο παιδί σας ότι στο εξής θα λαμβάνει ένα σταθερό ποσό για χαρτζιλίκι κάθε 1η του μήνα, το οποίο θα αποτελεί τα έσοδά του.
Φροντίστε το μηνιαίο χαρτζιλίκι να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες και τις συνήθειες των εφήβων, και να αφήνει περιθώριο για λίγη αποταμίευση. Το παιδί σας θα νιώσει ικανοποιημένο, αφού στην αρχή του μήνα θα έχει στη διάθεσή του ένα αρκετά μεγάλο ποσό.
Βοηθήστε το να προγραμματίσει τα έξοδά του, ώστε το χαρτζιλίκι να του φτάσει. Αν του δίνετε online χαρτζιλίκι, ζητήστε του να παρακολουθεί τακτικά το υπόλοιπο της κάρτας του. Καθώς λαμβάνετε κι εσείς ενημερώσεις για τις δαπάνες του, προειδοποιήστε το έγκαιρα αν διαπιστώσετε πιθανότητα «χρεωκοπίας».
Κάντε καταγραφή εξόδων
Η παρακολούθηση των εξόδων είναι απαραίτητη για τη σωστή οικονομική διαχείριση. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι τώρα που μεγάλωσε και είναι ανεξάρτητο, πρέπει να καταγράφει πώς ξοδεύει το χαρτζιλίκι του. Βοηθήστε το να δημιουργήσει λίστα μηνιαίων δαπανών ή, ακόμα καλύτερα, αν του δίνετε το χαρτζιλίκι του online, ελέγξτε μαζί τις μηνιαίες κινήσεις της κάρτας του.
Μιλήστε του για τη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών: Οι ανάγκες αφορούν τα απαραίτητα για την επιβίωση, ενώ οι επιθυμίες τα παραπανίσια. Ζητήστε του να αξιολογήσει ποιες από τις
δαπάνες του τελευταίου μήνα αφορούν ανάγκες και ποιες επιθυμίες, και ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί πώς να προσαρμόσει τα έξοδά του ώστε να μην ξεμένει από λεφτά.
Δώστε κίνητρα για αποταμίευση
Αν το παιδί σας ονειρεύεται μια κονσόλα παιχνιδιών ή καλοκαιρινές διακοπές με την παρέα του, έχετε την ιδανική ευκαιρία να του δείξετε πώς να αποταμιεύει χρήματα από το χαρτζιλίκι του για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Έτσι, θα μάθει να θέτει οικονομικούς στόχους.
Καθορίστε πόσο χαρτζιλίκι θα αποταμιεύει κάθε μήνα και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να μαζέψει το επιθυμητό ποσό. Αν υπάρχουν άλλοι «χρηματοδότες», όπως παππούδες, γιαγιάδες, νονοί κ.λπ., προτείνετε στο παιδί να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης με τα χρήματα που του δίνουν. Μια τραπεζική εφαρμογή για έφηβους θα βοηθήσει το παιδί να παρακολουθεί τις αποταμιεύσεις του.
myAlpha Vibe: Συγχρονίζει γενιές
Τώρα που μάθατε τα οφέλη, ανακαλύψτε τον πιο σύγχρονο και εύκολο τρόπο για να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί σας online και με ασφάλεια με το myAlpha Vibe. Αρκεί το παιδί σας να είναι 15-18 ετών.
Μέσα από το myAlpha Mobile σας, εκδίδετε μια ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα για το παιδί σας, που μπορείτε να φορτίζετε από το κινητό σας δωρεάν. Το παιδί χρησιμοποιεί την κάρτα μέσα από την ειδική εφαρμογή myAlpha Vibe. Μπορεί να τη χρησιμοποιεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και όταν συμπληρώσει τα 18.