Πιστωτικές Κάρτες
Eπωφεληθείτε από το μοναδικά Προγράμματα Επιβράβευσης της Alpha Bank και απολαύστε προνόμια από την πρώτη κιόλας αγορά σας.
Χρεωστικές κάρτες
Κάντε την καθημερινότητά σας πιο απλή και εύκολη, χαρίστε Bonus στις συναλλαγές σας.
Προπληρωμένες Κάρτες
Οργανώστε τα οικονομικά σας στα μέτρα σας και αποκτήστε τον πλήρη έλεγχο.
Προγράμματα Επιβράβευσης
Γνωρίστε έναν κόσμο μοναδικών προνομίων και υπηρεσιών, που σας χαρίζουν τα Προγράμματα Επιβράβευσης των καρτών Alpha Bank.
Ψηφιακά Πορτοφόλια
Γνωρίστε και εσείς τα ψηφιακά πορτοφόλια που παρέχει η Alpha Bank και απλοποιήστε την καθημερινότητά σας
Υπηρεσίες
Γρήγορες πληρωμές, μεγαλύτερη ασφάλεια και άμεση ενημέρωση με τις υπηρεσίες των καρτών Alpha Bank.
Νέα & Προσφορές
Ενημερωθείτε για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί σχετικά με τις κάρτες Alpha Bank.
Αποκτήστε το Dentist Pass από την Alpha Bank
Επιλέξτε την Alpha Bank για το Dentist Pass και λάβετε 40€ για οδοντίατρο ή ορθοδοντικό για το παιδί σας. Κάντε την αίτησή σας σε 3 απλά βήματα.
Τουρισμός για Όλους 2024 από την Alpha Bank
Επιλέξτε την Alpha Bank για το Τουρισμός για Όλους 2024 και μπείτε σε κλήρωση για διαμονή σε όλη την Ελλάδα. Κάντε την σας αίτηση σε 4 απλά βήματα.
Απόκτησε Youth Pass από την Alpha Bank
Αν είσαι 18-19 ετών, επίλεξε την Alpha Bank για το Youth Pass και λάβε 150€ για τουρισμό, πολιτισμό ή μεταφορές.
Πώς να κάνετε αίτηση αμφισβήτησης για συναλλαγή με κάρτα
Δείτε πώς μπορείτε να αμφισβητήσετε συναλλαγές σε 5 απλά βήματα.
Nέος Πελάτης
Ανοίξτε τον πρώτο σας λογαριασμό στην Alpha Bank από το κινητό σας
e-Βanking
Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στις συναλλαγές σας, από όπου και να βρίσκετε, όποιο μέσο και αν επιλέξετε για να πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας
Online κωδικοί e-Banking
Αν είστε ήδη πελάτης μας, αποκτήστε κωδικούς e-Banking από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.
Ψηφιακά Πορτοφόλια
Γνωρίστε και εσείς τα ψηφιακά πορτοφόλια που παρέχει η Alpha Bank και απλοποιήστε την καθημερινότητά σας.
Mobile apps
Ο έλεγχος και η διαχείριση των οικονομικών σας είναι στο χέρι σας, με τις σύγχρονες εφαρμογές της Alpha Bank για κινητό και tablet.
Ενημέρωση Στοιχείων
Αλλάξτε ή πιστοποιήστε τα προσωπικά στοιχεία σας χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα.
Online Προϊόντα
Αποκτήστε και διαχειριστείτε online τα τραπεζικά σας προϊόντα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Εργαλεία
Για κάθε τραπεζική ανάγκη που θέλετε να καλύψετε ηλεκτρονικά, έχουμε την υπηρεσία που σας ταιριάζει.
Υποστήριξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Χρειάζεστε βοήθεια; Βρείτε απαντήσεις και συμβουλές σχετικά με τα ψηφιακά κανάλια μας.
Δίκτυο Καταστημάτων
Αναζητήστε το κοντινότερο
σε εσάς κατάστημα
myAlpha

Εργασιακή εμπειρία και επαγγελματική ωριμότητα

Ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος είναι η εργασιακή εμπειρία, που αποτελεί μαθητεία για έναν έφηβο.

Η δυνατότητα να μαθητεύσει ένας νέος δίπλα σε επαγγελματίες και να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία είναι καθοριστική για την τελική επιλογή επαγγέλματος. Ο νέος ωφελείται σε πολλά επίπεδα καθώς:

 • Εξοικειώνεται με το εργασιακό περιβάλλον.
 • Αφομοιώνει την επιστημονική γνώση.
 • Αναπτύσσει πολύτιμες δεξιότητες ζωής όπως είναι η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ευγένεια, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η διαχείριση χρόνου, η ακολουθία οδηγιών, ο σεβασμός στην ιεραρχία και η επικοινωνία.
 • Αποκτά επαγγελματική ωριμότητα (career maturity). Η κοινωνική πτυχή της ωριμότητας περιλαμβάνει δεξιότητες οι οποίες αφορούν ειδικές γνώσεις και πληροφορίες που χρειάζεται να αναπτύξει το άτομο. Τέτοιες δεξιότητες είναι η αποφασιστικότητα, η αυτοαντίληψη, η ικανότητα άσκησης ρόλων, η ανάληψη ευθυνών, η ικανότητα συμβιβασμού και η προσαρμοστικότητα.

  Για να τα αποκτήσει όλα αυτά ένας έφηβος είναι πολύ σημαντικό:

 • Να ξεκινήσει να εργάζεται από μικρή ηλικία (π.χ. τα καλοκαίρια) καθώς κερδίζει πολλά παραπάνω από ένα χαρτζιλίκι. Γίνεται πιο ευέλικτος, αποκτά σημαντικές δεξιότητες ζωής, δοκιμάζει τα όρια του αποκτά υπομονή και γίνεται ανθεκτικός στα δύσκολα. Επίσης, ανταποκρίνεται καλύτερα σε εργασιακές συνεντεύξεις, έχει πιο πλούσιο βιογραφικό, είναι πιο κοινωνικός, ενώ είναι σπανιότερα θύμα ανεργίας.
 • Οι γονείς να τον ενθαρρύνουν στη μαθητεία. Έτσι τον οδηγούν νωρίτερα στην αυτόνομη ζωή και του εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχει τις δικές του επιλογές και να οριοθετεί τις αποφάσεις του.


Συμβουλευτική σταδιοδρομίας

Είναι σημαντικό οι έφηβοι να αποφύγουν λάθη που βασίζονται σε βιαστικές λύσεις (π.χ. τεστ που βρίσκουν στο διαδίκτυο και ερωτηματολόγια με αμφίβολη εγκυρότητα). Οι λανθασμένες αποφάσεις δημιουργούν προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική εξέλιξη του ατόμου, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Κάθε λάθος απόφαση γίνεται δεσμευτική για την επόμενη απόφαση του ατόμου όπως και για κάθε βήμα στην επαγγελματική ζωή του.

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό ενός νέου ανθρώπου. Ο επαγγελματικός σύμβουλος πρέπει να είναι εξειδικευμένος, έτσι ώστε να ενημερώσει τον έφηβο, να τον βοηθήσει να διαχειριστεί σωστά την πληροφορία και να τον οδηγήσει να λάβει τις σωστές γι’ αυτόν αποφάσεις.


Ευέλικτη επαγγελματική πορεία

Οι γονείς και οι παππούδες των σημερινών εφήβων σπάνια άλλαζαν εργασιακό περιβάλλον κατά την επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Σήμερα, και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στον χώρο της επαγγελματικής συμβουλευτικής, οι νέοι επαγγελματίες μπορεί να αλλάξουν από 5 έως 10 εργοδότες ή επαγγελματικά πλαίσια στην καριέρα τους.

Η σύγχρονη επαγγελματική πορεία ενός νέου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι γραμμική (π.χ. σπουδάζω γιατρός και εργάζομαι ως τη σύνταξη μόνο ως γιατρός). Ένας νέος πρέπει να γνωρίζει ότι στην πορεία της ζωής του θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές επιλογές που μπορεί να μην σχετίζονται με τις σπουδές του.

Καλό είναι η αρχική επιλογή να γίνεται με βάση τις σπουδές, όμως πολύ συχνά τα επαγγέλματα που θα ασκήσει στο μέλλον ενδέχεται να μην σχετίζονται μ’ αυτές. Έτσι μπορεί να οραματιστεί μια αδέσμευτη επαγγελματική πορεία στον ευρύτερο τομέα των σπουδών του.

Ο επαγγελματίας στη σύγχρονη εποχή πρέπει να έχει ικανότητες όπως:

 • Προσαρμοστικότητα
 • Ευελιξία
 • Ανεκτικότητα στις αλλαγές.
 • Ψυχική ανθεκτικότητα.
 • Οργάνωση και ετοιμότητα για νέες εμπειρίες.
 • Ικανότητα να αναπροσαρμόζει και να αξιοποιεί τις αρχικές γνώσεις του για να μπορεί να εδραιωθεί σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα.
 • Ικανότητα να επιλύει σύνθετα πρακτικά προβλήματα.


Τις συμβουλές έχει επιμεληθεί η Βίκη Παυλίδη, Ειδική Παιδαγωγός (ΜΑ), Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (MSc, HCPC/UK) και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (ΜΑ).