Πιστωτικές Κάρτες
Eπωφεληθείτε από το μοναδικά Προγράμματα Επιβράβευσης της Alpha Bank και απολαύστε προνόμια από την πρώτη κιόλας αγορά σας.
Χρεωστικές κάρτες
Κάντε την καθημερινότητά σας πιο απλή και εύκολη, χαρίστε Bonus στις συναλλαγές σας.
Προπληρωμένες Κάρτες
Οργανώστε τα οικονομικά σας στα μέτρα σας και αποκτήστε τον πλήρη έλεγχο.
Προγράμματα Επιβράβευσης
Γνωρίστε έναν κόσμο μοναδικών προνομίων και υπηρεσιών, που σας χαρίζουν τα Προγράμματα Επιβράβευσης των καρτών Alpha Bank.
Ψηφιακά Πορτοφόλια
Γνωρίστε και εσείς τα ψηφιακά πορτοφόλια που παρέχει η Alpha Bank και απλοποιήστε την καθημερινότητά σας
Υπηρεσίες
Γρήγορες πληρωμές, μεγαλύτερη ασφάλεια και άμεση ενημέρωση με τις υπηρεσίες των καρτών Alpha Bank.
Νέα & Προσφορές
Ενημερωθείτε για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί σχετικά με τις κάρτες Alpha Bank.
Αποκτήστε το Dentist Pass από την Alpha Bank
Επιλέξτε την Alpha Bank για το Dentist Pass και λάβετε 40€ για οδοντίατρο ή ορθοδοντικό για το παιδί σας. Κάντε την αίτησή σας σε 3 απλά βήματα.
Τουρισμός για Όλους 2024 από την Alpha Bank
Επιλέξτε την Alpha Bank για το Τουρισμός για Όλους 2024 και μπείτε σε κλήρωση για διαμονή σε όλη την Ελλάδα. Κάντε την σας αίτηση σε 4 απλά βήματα.
Απόκτησε Youth Pass από την Alpha Bank
Αν είσαι 18-19 ετών, επίλεξε την Alpha Bank για το Youth Pass και λάβε 150€ για τουρισμό, πολιτισμό ή μεταφορές.
Πώς να κάνετε αίτηση αμφισβήτησης για συναλλαγή με κάρτα
Δείτε πώς μπορείτε να αμφισβητήσετε συναλλαγές σε 5 απλά βήματα.
Nέος Πελάτης
Ανοίξτε τον πρώτο σας λογαριασμό στην Alpha Bank από το κινητό σας
e-Βanking
Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στις συναλλαγές σας, από όπου και να βρίσκετε, όποιο μέσο και αν επιλέξετε για να πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας
Online κωδικοί e-Banking
Αν είστε ήδη πελάτης μας, αποκτήστε κωδικούς e-Banking από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.
Ψηφιακά Πορτοφόλια
Γνωρίστε και εσείς τα ψηφιακά πορτοφόλια που παρέχει η Alpha Bank και απλοποιήστε την καθημερινότητά σας.
Mobile apps
Ο έλεγχος και η διαχείριση των οικονομικών σας είναι στο χέρι σας, με τις σύγχρονες εφαρμογές της Alpha Bank για κινητό και tablet.
Ενημέρωση Στοιχείων
Αλλάξτε ή πιστοποιήστε τα προσωπικά στοιχεία σας χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα.
Online Προϊόντα
Αποκτήστε και διαχειριστείτε online τα τραπεζικά σας προϊόντα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Εργαλεία
Για κάθε τραπεζική ανάγκη που θέλετε να καλύψετε ηλεκτρονικά, έχουμε την υπηρεσία που σας ταιριάζει.
Υποστήριξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Χρειάζεστε βοήθεια; Βρείτε απαντήσεις και συμβουλές σχετικά με τα ψηφιακά κανάλια μας.
Δίκτυο Καταστημάτων
Αναζητήστε το κοντινότερο
σε εσάς κατάστημα
myAlpha

Επισκόπηση

To διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου*  (London Interbank Offered Rate ή LIBOR), ένας από τους κυριότερους δείκτες αναφοράς επιτοκίων, που χρησιμοποιείται σε παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, θα πάψει να υφίσταται ή θα είναι μη-αντιπροσωπευτικό από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ειδικότερα, στις 5 Μαρτίου 2021, η αρμόδια για χρηματοπιστωτικά θέματα εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Conduct Authority ή FCA) ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά από τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα παύσει η υποβολή, από τις τράπεζες αναφοράς, τιμών που συμβάλλουν στον προσδιορισμό του LIBOR αφενός, για όλους τους δείκτες αναφοράς των νομισμάτων σε Λίρα Αγγλίας, Ευρώ, Ελβετικό Φράγκο, Ιαπωνικό Γιεν και αφετέρου, για τους δείκτες διάρκειας μίας εβδομάδας και δύο μηνών του Δολαρίου. Η FCA ανακοίνωσε επίσης ότι οι εναπομείναντες δείκτες του LIBOR για το Δολάριο θα πάψουν να υφίστανται στις 30 Ιουνίου 2023.

Οι αδυναμίες του LIBOR οδήγησαν τις εποπτικές αρχές να αποφασίσουν τη μετάβαση από το LIBOR σε εναλλακτικά επιτόκια αναφοράς, γνωστά ως Risk-Free Rates (RFRs). Συστάθηκαν Εθνικές Ομάδες Εργασίας για να αναπτύξουν τα νέα επιτόκια, βάσει των προτάσεων του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), ενός διεθνούς Οργανισμού που επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την υφήλιο βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης των υποδομών τους, προετοιμάζοντας τη μετάβαση μέχρι το τέλος του 2021. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τους δείκτες LIBOR και EONIA (Euro Overnight Index Average - μέσος δείκτης για τοποθετήσεις Ευρώ διάρκειας μίας ημέρας), ενώ το EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate - διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε Ευρώ) μεταρρυθμίστηκε ριζικά, σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (EE) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων (“Benchmark Regulation” ή “BMR” – δείτε κατωτέρω Συχνές Ερωτήσεις), και αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεότερων τυχόν ανακοινώσεων από τον Διαχειριστή του.

Η Alpha Bank λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις επικείμενες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες μετάβασης στα RFRs και συνεργάζεται με εποπτικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει μία επιτυχημένη και ομαλή μετάβαση για τους Πελάτες της στην μετά LIBOR εποχή.

*LIBOR για τα πέντε LIBOR νομίσματα, Δολαρίου (USD), Λίρα Αγγλίας (GBP), Ευρώ (EUR), Ιαπωνικό Γιεν (JPY) και Ελβετικό Φράγκο (CHF). Για το LIBOR Δολαρίου, μόνο οι δείκτες μίας εβδομάδας και δύο μηνών θα πάψουν να υφίστανται μετά από τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Εν τούτοις, όλα τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα  μετά από την εν λόγω ημερομηνία δεν προτείνεται να χρησιμοποιούν ως δείκτη αναφοράς τo LIBOR με τις υπόλοιπες διάρκειες.

Σύνδεσμοι για τις Ομάδες Εργασίας

Ο παρακάτω πίνακας περιέχει συνδέσμους  με χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες από τις Εθνικές Ομάδες Εργασίας.

 

Δικαιοδοσία Εναλλακτικό επιτόκιο αναφοράς  Ομάδα Εργασίας (σύνδεσμος)
Η.Π.Α. SOFR
Secured Overnight Financing Rate
Alternative Reference Rates Committee
Ηνωμένο Βασίλειο SONIA
Sterling Overnight Index Average
Bank of England Working
Group on Sterling Risk-
Free Rates
Ευρωπαϊκή Ένωση €STR
Euro Short-Term Rate
Working Group on Euro
Risk-Free Rates
Ιαπωνία TONAR
Tokyo Overnight Average Rate
Cross-Industry Committee
on Japanese Yen Interest
Rate Benchmarks
Ελβετία SARON
Swiss Average Rate Overnight
National Working Group
on Swiss Franc Reference
Rates

Η ανακοίνωση της αρμόδιας για χρηματοπιστωτικά θέματα  εποπτικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Conduct Authority ή FCA) (5 Μαρτίου 2021) σχετικά με τη μελλοντική παύση και απώλεια αντιπροσωπευτικότητας των δεικτών αναφοράς LIBOR βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: FCA announcement.

Άλλοι Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Η παρούσα και κάθε μελλοντική σχετική πληροφόρηση επί του θέματος έχει αποκλειστικά και μόνο ενημερωτικό σκοπό. Δεν αποτελεί πλήρη ή εξαντλητική ανάλυση του ζητήματος. Δεν αποτελεί νομική, οικονομική, επενδυτική, φορολογική συμβουλή και δεν επέχει θέση εγγυητικής επιστολής ή συμβουλής ή σύστασης κατά το άρθρο 729 του Αστικού Κώδικα ή υπόσχεσης για χρηματοδότηση προς οποιονδήποτε πελάτη της Alpha Bank και για οποιοδήποτε ειδικότερο προϊόν ή/και συναλλαγή/σύμβαση με την Alpha Bank. Η Alpha Bank δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν εκ μέρους των πελατών της ένεκα της παρούσας ή/και οιασδήποτε μελλοντικής σχετικής πληροφόρησης. Συνιστάται μελέτη και αξιολόγηση σε συνεργασία με ανεξάρτητους συμβούλους. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή, χρήση ή διανομή ολόκληρης ή τμήματος της παρούσας χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Alpha Bank.