Απολογισμός του προγράμματος
Κατά το πρώτο έτος του προγράμματος, το
2013, αποκαταστάθηκαν πλήρως έξι γλυπτά στην πλατεία Συντάγματος και τρεις ανδριάντες στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Η Τράπεζα συνέχισε τη δράση της και το 2014, με την αποκατάσταση επτά γλυπτών, δύο μνημείων και δύο σιντριβανιών στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Επίσης, συντηρήθηκε η προτομή του Jean Moreas, έργο του Γάλλου γλύπτη Antoine Bourdelle, που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο και ακριβές αντίγραφό του τοποθετήθηκε στη θέση του πρωτοτύπου, το οποίο μεταφέρθηκε τον Δεκέμβριο 2014, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
To 2015, η Τράπεζα με το
πρόγραμμα “Οι φθορές που πληγώνουν” συνέβαλε στην αποκατάσταση τεσσάρων ακόμα γλυπτών, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων: την προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην Πλατεία Κολωνακίου, “Κόρη σε έκσταση” του Μιχάλη Τόμπρου στη Φωκίωνος Νέγρη, “Κοριτσάκι” του Αντωνίου Σώχου και την προτομή της Βασιλίσσης Όλγας στο πάρκο του Ευαγγελισμού.
Tο 2016, το πρόγραμμα επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη, με την προσφορά ενός επαγγελματικού συστήματος καθαρισμού και αποκατάστασης επιφανειών στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εξωραϊσμό μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος για το 2016 συνεχίστηκαν με την πρωτοβουλία "Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία", που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της Alpha Bank, του
Κολλεγίου Ανατόλια, της
Χ.Α.Ν.Θ και του
Δήμου Θεσσαλονίκης και είχε ως στόχο την ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας, ενός από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Το 2017, η δράση του προγράμματος επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση και συντήρηση του
Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ιστορικού κτηρίου του
Βασιλικού Θεάτρου στη
Θεσσαλονίκη, και του
Ωδείου Αθηνών.
Το 2018, μέσω του Προγράμματος εξωραΐστηκε ο
περιβάλλων χώρος του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Πρόγραμμα επεκτάθηκε και στο
Ναύπλιο, με την αποκατάσταση κτηρίων και μνημείων της πόλης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του τοίχου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” καθώς και του τοιχίου πίσω από το γλυπτό του Κωνσταντίνου Κανάρη, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Ναυπλίου και με τον Δήμο Ναυπλιέων. Στο τέλος του έτους, εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Βαλλιάνειο Μέγαρο, το
ιστορικό κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Το Πρόγραμμα συνέχισε το έργο του το έτος
2019 με την αποκατάσταση της εξωτερικής επιφάνειας του κτηρίου του
Νομισματικού Μουσείου, του
“Κήπου των Γλυπτών” στη Θεσσαλονίκη, καθώς και
γλυπτών σε δημόσιους χώρους στο Ναύπλιο.
Σημειώνεται ότι συνεχίζεται, χωρίς διακοπή από το 2013, η διατήρηση της καλής κατάστασης όσων γλυπτών έχουν συντηρηθεί με το Πρόγραμμα, στο κέντρο της Αθήνας.
Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, αποφασίστηκε η συντήρηση σε ανδριάντες και προτομές ηρώων του 1821, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης των Αθηνών. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021. Τα αγάλματα στα οποία οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί είναι του Μακρυγιάννη, του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Εμμανουήλ Ξάνθου και του Αθανάσιου Πετιμεζά.
Η ανωτέρω πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων καθώς και με τη συμβολή ομάδων συντηρητών που είναι εξειδικευμένοι σε γλυπτά.
Έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, η Τράπεζα έχει ολοκληρώσει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, περισσότερες από
40 αποκαταστάσεις γλυπτών και μνημείων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ναύπλιο.