Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων
Μέσα από το δελτίο λαμβάνετε πλήρη ενημέρωση για βασικά θέματα της ελληνικής οικονομίας.
Έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομία
Διαβάστε τις εκθέσεις για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας
Greece Economic and Financial Outlook
Παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και αναλύει τις προοπτικές τους.
Insights
Ανάλυση για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελληνική και την παγκόσμια οικονομία.
Sectors in Focus
Μελέτες για επιλεγμένους κλάδους ειδικού ενδιαφέροντος, με καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Southeastern Europe Economic and Financial Outlook
Ενημερωθείτε για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές αναλύσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Διεθνείς Αγορές
Οι εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος (Δολλάριο Η.Π.Α., Ευρώ, Στερλίνα, Γιεν, Ελβετικό Φράγκο). Αγορές ομολόγων, αγορές εμπορευμάτων και ενέργειας.
Κοινωνία
Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε, με προγράμματα που ενισχύουν την κοινωνική προσφορά.
Περιβάλλον
Με υπεύθυνες περιβαλλοντικές πολιτικές και συστήματα, προωθούμε την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Όλες οι ESG δράσεις μας
Με συντονισμένες δράσεις και προγράμματα, προσφέρουμε διαχρονικά στην κοινωνία και φροντίζουμε για το περιβάλλον.
Πολιτική Εταιρικής Υπευθυνότητας
Υιοθετούμε τις βέλτιστες τραπεζικές και επιχειρησιακές πρακτικές, σε ευθυγράμμιση πάντα με την κοινωνική συνεισφορά.
Αξιολογήσεις και επιδόσεις
Σε ετήσια βάση παρακολουθούμε τις επιδόσεις μας σε θέματα και αξιολογούμαστε από εξωτερικούς φορείς.
Συνεργασίες με φορείς και πρωτοβουλίες
Μέσα από συνεργασίες και πρωτοβουλίες, συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.
Απολογισμοί και εκθέσεις ESG
Κάθε χρόνο δημοσιεύουμε απολογισμούς για τη δράση μας σε σχέση με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.
Υπεύθυνη τραπεζική και επενδύσεις
Σύμφωνα με τα κριτήρια και τους παράγοντες ESG, δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες που διασφαλίζουν την πράσινη ανάπτυξη.
Δίκτυο Καταστημάτων
Αναζητήστε το κοντινότερο
σε εσάς κατάστημα
myAlpha

NAVIGATOR Update Φεβρουάριος 2024

Παγκόσμια Οικονομία: Ήπια εκτιμάται ότι θα είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, με το ενδεχόμενο της «σκληρής προσγείωσης» οικονομιών να φαίνεται ότι αποφεύγεται.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε στα τέλη Ιανουαρίου ανοδικά την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος στο 3,1% από 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Καταλύτη αποτελεί η ισχυρότερη της αναμενόμενης ανθεκτικότητα της οικονομίας των Η.Π.Α. Στην Ευρωζώνη ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζουν να καταδεικνύουν συνθήκες ύφεσης. Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να προβληματίζει, ωστόσο τα μέτρα στήριξης που υιοθετούν οι αρχές θεωρούνται ενθαρρυντικά.


Κεντρικές Τράπεζες: Η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων αποτελεί κύριο θέμα για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες αναμένουν επιθετικές μειώσεις.

Η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί περί τις πέντε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τον ανοδικό επιτοκιακό κύκλο ωστόσο συνεχίζουν να επικοινωνούν ότι είναι αισιόδοξες οι προσδοκίες των αγορών και η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων πρόωρη. Η τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων επιτρέπει στις Κεντρικές Τράπεζες να εξετάσουν την ομαλοποίηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου και υφίστανται γεωπολιτικές εντάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αύξησή του.

Προκλήσεις: Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν είναι εάν είναι διατηρήσιμο το αισιόδοξο αφήγημα των αγορών.

Η αγορά τιμολογεί ένα ιδανικό σενάριο, μια σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παράλληλα με μια αισιόδοξη οικονομική προοπτική. Παρότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία φαίνεται να περιορίζονται, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης οικονομικής αποδυνάμωσης ή αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και εκ νέου διάψευσης των προσδοκιών είναι υπαρκτό. Πηγή αβεβαιότητας αποτελούν επίσης, οι αυξημένες γεωπολιτικές προκλήσεις.