Πώς λειτουργεί η απάτη
Ένας απατεώνας προσεγγίζει την επιχείρηση τηλεφωνικά ή/και με email. Ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί έναν προμηθευτή ή πάροχο και ζητάει να αλλάξουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο γίνονται οι πληρωμές. Ο νέος λογαριασμός ανήκει στον απατεώνα.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε
Αν η εταιρεία είναι δική σας, χρειάζεται να:
- Βεβαιώνεστε ότι οι υπάλληλοί σας έχουν ενημερωθεί και γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μορφή απάτης.
- Εφαρμόζετε ειδικό πρωτόκολλο για τις πληρωμές και ειδική διαδικασία για την επαλήθευση των αιτημάτων πληρωμών που λαμβάνετε.
- Ζητήσετε από το προσωπικό που κάνει τις πληρωμές να ελέγχει για τυχόν παρατυπίες.
- Ελέγχετε και να περιορίζετε τις πληροφορίες που αναρτώνται στο site της επιχείρησής σας, και να διασφαλίσετε ότι το προσωπικό σας ακολουθεί τους ίδιους κανόνες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Αν εργάζεστε στην εταιρεία, χρειάζεται να:
- Επαληθεύετε ότι όλα τα αιτήματα πληρωμών προέρχονται από τους πραγματικούς προμηθευτές. Προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ζητούν να αλλάξετε τα στοιχεία πληρωμών.
- Καθορίσετε έναν συγκεκριμένο τρόπο για να επιβεβαιώνετε τον τραπεζικό λογαριασμό και τον αποδέκτη, για πληρωμές που ξεπερνούν ένα ποσό (π.χ. επικοινωνία με τον προμηθευτή).
- Στέλνετε στον αποδέκτη της πληρωμής email ενημέρωσης στο οποίο θα γράφετε την επωνυμία της τράπεζας και τα 4 τελευταία ψηφία του τραπεζικού λογαριασμού.
- Χρησιμοποιείτε στοιχεία επικοινωνίας από την προηγούμενη αλληλογραφία σας με τον προμηθευτή.
- Περιορίζετε τις πληροφορίες που μοιράζεστε για τον εργοδότη σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Μάθετε περισσότερα για την απάτη με τιμολόγια και λοιπά παραστατικά.